Δραστηριότητες

Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους της περιοχής μας στα θέματα διευθέτησης των αποβλήτων, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, επιλέγοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που να ενδιαφέρει, να ενημερώνει και να διασκεδάζει το κοινό.

Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν επισκέψεις στα σχολεία, ενημερωτικές εκστρατείες, εκστρατείες καθαρισμού, πολιτιστικές εκδηλώσεις, άσκηση πιέσεων και κοινωνικές δραστηριότητες.

Οι δραστηριότητές μας 

Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους της περιοχής μας στα θέματα διευθέτησης των αποβλήτων, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, επιλέγοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που να ενδιαφέρει, να ενημερώνει και να διασκεδάζει το κοινό. 

Επισκέψεις στα Σχολεία

Κάθε χρόνο αναλαμβάνουμε πολλές πρωτοβουλίες που αφορούν τα σχολεία της περιοχής. Για παράδειγμα το 2018 μεταξύ των δραστηριοτήτων μας στα σχολεία :

 • Χρηματοδοτήσαμε επισκέψεις στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας
 • Χαρίσαμε ένα πλαστικό τεμαχιστή χαρτιού και δοχεία για τα χαρτιά στο δημοτικό σχολείο της Στούπας
 • Προσφέραμε κονκάρδες, πίνακες, μπλουζάκια και άλλα μικροαντικείμενα στους μαθητές του γυμνασίου
 • Παρουσιάσαμε και οργανώσαμε εθελοντικούς καθαρισμούς παίζοντας το παιχνίδι « κρυμένα σκουπίδια » στα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια της Στούπας, της Καρδαμύλης και του Κάμπου

Ενημερωτικές εκστρατείες

Επισκεπτόμαστε τακτικά χωριά της περιοχής για να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων και τη σωστή ανακύκλωση. Για παράδειγμα το 2018 οργανώσαμε εκστρατείες στη Στούπα (δύο φορές) στον Αγιο Νικόλαο, και στον Κάμπο. Επίσης συμμετείχαμε στο Φεστιβάλ Mani Pulse στον Άγιο Νικόλαο.

 • Ενημερωτική Εκστρατεία στην Καρδαμύλη

Εκστρατείες καθαρισμού

 • Εκστρατεία καθαρισμού, Καρδαμύλη, 2018. Ποτέ δεν είναι νωρίς στη ζωή σου να αρχίσεις να ενδιαφέρεσαι για το περιβάλλον.

Κάθε χρόνο οργανώνουμε πολλές εκστρατείες καθαρισμού, σε χωριά, στους δημοτικούς δρόμους ή στις παραλίες. Το I2018-19 – μεταξύ άλλων – πραγματοποιήσαμε καθαρισμό στον Άγιο Νικόλαο (όπου συμμετείχαν και οι κάτοικοι του χωριού) στο Νεοχώρι (όπου μας συνόδευσαν οι Tympanistas), στην Καρδαμύλη (μέρος της Ελληνικής εκστρατείας “Let’s Do It), στα Ριτσά (συμμετέχοντας στον παγκόσμιο καθαρισμό των Ακτών) και στους Κάλυβες (σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση). Στο τέλος κάθε εκστρατείας πραγματοποιούμε φωτογράφιση στην οποία λαμβάνουν μέρος όλοι οι εθελοντές. Και στη συνέχεια γευματίζουμε ή πίνουμε ένα καφέ όλοι μαζί.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

 Στην Αυλή της Γεωργίτσας στην Καρδαμύλη διοργανώθηκε μια γιορτή αφιερωμένη στην ανακύκλωση την επαναχρησιμοποίηση και την κομποστοποίηση των υλικών. Το μήνυμα τόσο προς τα παιδιά όσο και προς τους ενήλικες ήταν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι στα χέρια μας. 
Presentation on water pollution, written by Anna Rebholz, used during the Mani Pulse Festival in 2019.

Άσκηση Πιέσεων

Οι δραστηριότητές μας δεν περιορίζονται στην ευαισθητοποίηση και τον καθαρισμό.  Ασκούμε πιέσεις  για συμπαράσταση και βοήθεια σε εφημερίδες, τηλεόραση, τοπική αυτοδιοίκηση και περιφερειακή και εθνική διοίκηση.  Μεταξύ άλλων :

 • Διαμαρτυρηθήκαμε για την συσσώρευση απορριμμάτων στην παραλία Πανταζή, 
 • Θίξαμε το πρόβλημα της φθοράς και των ζημιών που έχει υποστεί το Πολιτιστικό Κέντρο της Στούπας
 • Διαμαρτυρηθήκαμε για την ύπαρξη χωματερής στο Φαράγγι Βατρινίτσας (never heard of it !!!)
 • Μαζί με άλλες έξι οργανώσεις παραπονεθήκαμε στο Δήμο Δυτικής Μάνης για το πρόβλημα της συσσώρευσης των σκουπιδιών. 

It would be very good if we could claim any successes out of this lobbying. Did the situation at Vatrinitsa Gorge or Pantazi improve, for example?

Κοινωνικές Δραστηριότητες

Η Καθαρή Μάνη δεν κάνει μόνο σκληρή δουλειά, αλλά διοργανώνει και κοινωνικές εκδηλώσεις. Για παράδειγμα :

 • Το Νοέμβριο  2018 βγήκαμε να μαζέψουμε μανιτάρια στο Δάσος Βασιλικής.
 • Τον Οκτώβριο 2019 οργανώσαμε με τη βοήθεια του μέλους μας John Germeraad δύο μουσικά θεατρικά έργα με θέμα την ανακύκλωση και την πρόληψη της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Στη μουσική μας συνόδεψαν η φιλαρμονική μπάντα του Δήμου, ο Ηλίας Κατσικέας και ο Ευάγγελος Κουτσούμπος. 

Do we have videos of either of these we can share here?

Πως μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επαναχρησιμοποιήσετε – ανακυκλώσετε – κομποστοποιήσετε :

 •  Αναπτύσσοντας ένα διαδραστικό χάρτη των εγκαταστάσεων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στη Δυτική Μάνη 
 • Βοηθώντας σας να μάθετε πως μπορείτε να ανακυκλώσετε ότι δεν χρησιμοποιείτε πια
 • Ενημερώνοντάς σας με έντυπα και βίντεο για τη σωστή κομποστοποίηση
 • Δημιουργώντας μια Πράσινη Γωνία – ένα χώρο που θα λειτουργεί από τους εθελοντές μας. Εκεί θα φέρνετε ότι προορίζεται για ανακύκλωση και θα σας δείχνουμε πως γίνεται η κομποστοποίηση

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε

Μπορείτε να μας βοηθήσετε να πετύχουμε τους στόχους μας όσον αφορά την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση με τους κάτωθι τρόπους :

 • Βοηθώντας μας τις ημέρες που κάνουμε καθαρισμό σε μια συγκεκριμένη περιοχή, σε δρόμους ή σε παραλίες, να την καθαρίσουμε καλά.
 • Προβάλλοντας την ομάδα μας και το έργο της :
 • Κοινοποιώντας αυτή τη σελίδα στο Facebook ή στο Twitter.
 • Με το να γραφτείτε στην ομάδα μας στο Facebook ή Κάνοντας της λάικ ((Ι hate this expression). Έτσι θα ενημερώνεστε για τις δραστηριότητές μας 
 • Βοθηθώντας μας να ενημερώνουμε την ιστοσελίδα μας διορθώνοντας λάθη και κάνοντας επίκαιρες προτάσεις. 
 • Volunteering at our trial of a community composting scheme – the “green corner” – as and when this gets running.
 • Suggesting ideas and participating in simple schemes to encourage reuse, recycling and composting. For example, perhaps you could write a magazine-style article telling visitors to our site about steps that you have taken to minimise your impact on the environment?

Carol I gave up. You are really very proactive ! I think somebody has to say if they agree with all this…