Αρχική

Είμαστε μια ομάδα εθελοντών που έχουμε σαν προτεραιότητα τη διατήρηση της καθαριότητας στην Μάνη. Προτείνουμε την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση αλλά και κομποστοποίηση των αποβλήτων. Έτσι αρχικά θα μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών που παράγουμε καθημερινά και μελλοντικά θα καταφέρουμε να σταματήσουμε τη ρύπανση του περιβάλλοντος. 

Η Καθαρή Μάνη ιδρύθηκε το 2017 από μια ομάδα κατοίκων της Δυτικής Μάνης που νοιάζονται για την καθαριότητα της περιοχής τους και την αναζήτηση λύσεων ώστε να μειωθούν τα σκουπίδια. Μετά από μια σειρά συναντήσεων δημιούργησαν τον πολιτιστικό σύλλογο «Καθαρή Μάνη» που στοχεύει 

  • στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε ζητήματα διευθέτησης απορριμμάτων και μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
  • στην ενεργοποίηση των κατοίκων για την εξάλειψη των σκουπιδιών και την σωστή διαχείριση τους, 
  • στην συμμετοχή σε δράσεις που απορρέουν από κρατικούς και δημοτικούς φορείς
  • στην προστασία του τόπου μας από κάθε είδους ρύπανση
  • στη σύσφιξη των σχέσεων και δημιουργία φιλικών δεσμών μέσα στην κοινότητα

Εάν σας απασχολούν και εσάς τα σκουπίδια που βλέπετε στους δρόμους, στις παραλίες και στα μονοπάτια γίνετε μέλη του συλλόγου μαςΜαζί θα αλλάξουμε την κατάσταση.

Δραστηριότητες

Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους της περιοχής μας στα θέματα διευθέτησης των αποβλήτων, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, επιλέγοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που να ενδιαφέρει, να ενημερώνει και να διασκεδάζει το κοινό.

Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν επισκέψεις στα σχολεία, ενημερωτικές εκστρατείες, εκστρατείες καθαρισμού, πολιτιστικές εκδηλώσεις, άσκηση πιέσεων και κοινωνικές δραστηριότητες.

Συνεχίστε την ανάγνωση του “Δραστηριότητες”

Ανακύκλωση

Η σωστή διαχείριση των αποβλήτων μας απαλλάσσει από τη δυσοσμία και το άσχημο θέαμα των παράνομων χωματερών. Ολοι μας έχουμε δει κάδους σκουπιδιών να ξεχειλίζουν και να περιτριγυρίζονται από κάθε λογής πεταμένα αντικείμενα. Αυτό συμβαίνει όλο το χρόνο αλλά χειροτερεύει το καλοκαίρι. Σκεφτείτε όσους ζουν κοντά σε αυτές τις χωματερές. Πολεμούν να κρατήσουν τα χωράφια καθαρά, χωρίς να το καταφέρνουν. Ολοι μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να γίνει κατανοητή και να εφαρμοστεί η « πυραμίδα αποτελεσματικής διαχείρισης των σκουπιδιών » :

  • Μειώνοντας την κατανάλωση – αγοράζοντας προϊόντα με ελάχιστη συσκευασία, χρησιμοποιώντας τσάντες για ψώνια πολλαπλής χρήσης
  • Πουλώντας ή δίνοντας σε άλλους αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε πια
  • Κάνοντας ανακύκλωση και κομποστοποίηση
  • Καταφεύγοντας στον κάδο των σκουπιδιών μόνο σαν έσχατη λύση

Η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση αποτελούν βασική συνιστώσα οποιασδήποτε στρατηγικής που αποσκοπεί στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές. 

Click to view the presentation

Κομποστοποίηση