Η σωστή διαχείριση των αποβλήτων μας απαλλάσσει από τη δυσοσμία και το άσχημο θέαμα των παράνομων χωματερών. Ολοι μας έχουμε δει κάδους σκουπιδιών να ξεχειλίζουν και να περιτριγυρίζονται από κάθε λογής πεταμένα αντικείμενα. Αυτό συμβαίνει όλο το χρόνο αλλά χειροτερεύει το καλοκαίρι. Σκεφτείτε όσους ζουν κοντά σε αυτές τις χωματερές. Πολεμούν να κρατήσουν τα χωράφια καθαρά, χωρίς να το καταφέρνουν. Ολοι μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να γίνει κατανοητή και να εφαρμοστεί η « πυραμίδα αποτελεσματικής διαχείρισης των σκουπιδιών » :
- Μειώνοντας την κατανάλωση – αγοράζοντας προϊόντα με ελάχιστη συσκευασία, χρησιμοποιώντας τσάντες για ψώνια πολλαπλής χρήσης
- Πουλώντας ή δίνοντας σε άλλους αντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε πια
- Κάνοντας ανακύκλωση και κομποστοποίηση
- Καταφεύγοντας στον κάδο των σκουπιδιών μόνο σαν έσχατη λύση
Η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση αποτελούν βασική συνιστώσα οποιασδήποτε στρατηγικής που αποσκοπεί στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές.

Μπλε Κάδοι

Στον μπλε κάδο ρίχνουμε συσκευασίες από χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικο και λευκοσίδηρο
Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης διαχειρίζεται την ανακύκλωση στους μπλε κάδους. O εξαιρετικός ιστότοπος της εταιρείας – σε ελληνικά και αγγλικά – εξηγεί λεπτομερώς :
Πολύ συχνά οι πολίτες πετούν στους μπλε κάδους κοινά σκουπίδια και εντελώς ακατάλληλα υλικά, πράγμα που δείχνει την έλλειψη ευαισθητοποίησης ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού.
Η λίστα των υλικών που δημιουργούν προβλήματα στους Μπλε Κάδους είναι μεγάλη. Όπως για παράδειγμα βιντεοκασέτες, γάντια, γυαλόχαρτο, δερμάτινα, δίσκοι CD και DVD, λάμπες και γλόμποι, μελάνι τονιστή, κούκλες και άλλα παιχνίδια (και ας είναι πλαστικά), ξύλινα αντικείμενα, οδοντόβουρτσες, παπούτσια, ρούχα, υφάσματα, πάνες, κολλητικές ταινίες, στρώματα, είδη γραφικής, φωτογραφίες, ιατρικά απόβλητα, μπαταρίες, καλώδια, κλαδιά, μπάζα, χώματα, πυροτεχνήματα, φωτοβολίδες, πλαστικά μαχαιροπήρουνα, χαρτοπετσέτες ακόμα και αχρησιμοποίητες, και σπασμένα γυαλιά. Εάν δεν είστε σίγουροι για κάποια αντικείμενο, ρίξτε το στον κάδογια τα γενικά σκουπίδια.
Και μην ξεχνάτε, τα παπούτσια, τα ρούχα και άλλα είδη ένδυσης πηγαίνουν στον Κόκκινο Κάδο.
Κόκκινοι Κάδοι

H εταιρεία RECYCOM επεξεργάζεται τους ΄Κόκκινους Κάδους’, όπου ανακυκλώνονται υφάσματα. Οι κάδοι βρίσκονται σε πολλούς δήμους, μεταξύ των οποίων η Καλαμάτα και ο Δήμος Δυτικής Μάνης. Δέχονται ενδύματα, τσάντες, ζώνες, ζευγάρια υποδημάτων, και λευκά είδη. Θα βρείτε κόκκινους κάδους στην είσοδο του Δημοτικού πάρκινγκ της Καλαμάτας, στην Κτηνιατρική Κλινική του Κώστα Αντωνόπουλου και στην Πλατεία της Καρδαμύλης.
Μετά από μικρή διαλογή η RECYCOM προσφέρει τα καλύτερα ρούχα δωρεάν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, τα κοινωνικά παντοπωλεία ή άλλους οργανισμούς. Επίσης προσφέρει ρουχισμό ή τρόφιμα για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι φυσικές καταστροφές.
Με την ανακύκλωση ρούχων και με σωστή διαχείριση, καταλήγει στα σκουπίδια μόνο το 2%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών. Από τα παλιά ρούχα μπορούν επίσης να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων, κτλ.
Έχοντας σαν σύνθημα «Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά» αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα ανακύκλωσης όχι σαν ένα χτύπημα της μόδας, αλλά με βαθιά συναίσθηση της αναγκαιότητάς της. Σε μία σύγχρονη κοινωνία, πρέπει να επικρατεί η συνείδηση των ανθρώπων, περί της προτεραιότητας της βιώσιμης διαχείρισης όλων των πρώτων και επεξεργασμένων βιομηχανικά υλών, υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, της φροντίδας προς τον άνθρωπο, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφορίας. Είναι πολύ εύκολο να συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια και να βάζουμε στον κόκκινο κάδο είδη που πριν πετάγαμε στα σκουπίδια!
Από πλαστικά καπάκια σε αναπηρικά αμαξίδια

Από το 2014 που ξεκίνησε η συλλογή πλαστικών πωμάτων από τα εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά προκειμένου να « μετατραπούν » σε αναπηρικά αμαξίδια, η πρωτοβουλία κερδίζει συνεχώς έδαφος και τείνει να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής. Ομάδες εθελοντών κινητοποιούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα για να μαζέψουν πλαστικά καπάκια. Τα καπάκια κοστίζουν περίπου 20 λεπτά το κιλό και χρειάζεται ένας τόνος (540,000 περίπου) για να αγοραστεί ένα αμαξίδιο που κοστίζει 180 ευρώ (I found 180 and not 120). Η συλλογή ξεκίνησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις αφού σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, δήμοι κλπ δραστηριοποιήθηκαν εφόσον επρόκειτο για ευγενή σκοπό. Το όφελος από την κίνηση συλλογής πλαστικών καπακιών είναι διπλό, καθώς αφενός γινόμαστε αρωγοί στην προσφορά αναπηρικών αμαξιδίων σε συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα, και αφετέρου συμβαλλουμε στην ανακύκλωση με σκοπό να προστατέψουμε το Περιβάλλον.
Εδώ στη Μάνη τα τοπικά σουπερ-μάρκετ υποστηρίζουν την πρωτοβουλία. Διαθέτουν ειδικά κιβώτια που βρίσκονται συνήθως στην είσοδο. Μπορείτε να φέρετε καπάκια από όλες τις πλαστικές συσκευασίες, πχ νερού, χυμών, γάλακτος, λαδιού, απορρυπαντικών ή μαρκαδόρων, δεν πρέπει όμως να περιέχουν μέταλλα.
Μικρές Συσκευές, Φωτιστικά και Μπαταρίες

Αποστολή της Εταιρείας Ανακύκλωσης Συσκευών είναι η ανακύκλωση :
- Μικρών ηλεκτρικών συσκευών όπως καφετιέρες, ηλεκτρικές σκούπες, υπολογιστές, τηλεοράσεις, κλπ
- Φωτιστικά είδη
- Υπολογιστές, εκτυπωτές, τηλέφωνα κλπ
- Μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές
Τα σημεία συλλογής των ανακυκλώσιμων συσκευών είναι συνήθως τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών συσκευών όπως ο Κωτσόβολος ή το Πράκτικερ. Υπάρχουν πολλά τέτοια σημεία στην Καλαμάτα. Οι λάμπες συλλέγονται σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που είναι τοποθετημένοι σε καταστήματα πώλησης λαμπτήρων, σουπερ μάρκετ κλπ. Είναι σημαντικό να τοποθετείτε τις λάμπες στους ειδικούς κάδους με προσοχή για να μη σπάσουν και χωρίς τη συσκευασία τους. Στον ιστότοπο της Εταιρείας Ανακύκλωσης Συσκευών θα βρείτε που μπορείτε να ανακυκλώσετε τις συσκευές σας.
Ανακύκλωση Μαγειρικού Λαδιού

Με τέσσερα απλά βήματα μπορεί να μετατρέψετε το μαγειρικό λάδι σε βιοκαύσιμο:
- Κρυώνω – Αφήνω το λάδι να κρυώσει
- Αποθηκεύω – Βάζω το λάδι σε ανθεκτικό δοχείο
- Εναποθέτω – Μεταφέρω το δοχείο στο πλησιέστερο σημείο εναπόθεσης
- Βιοκαύσιμο – Κατόπιν επεξεργασίας το λάδι μου μετατρέπεται σε βιοκαύσιμο!
Τα καταστήματα ΑΒ ανακυκλώνουν συσκευασίες, λαμπτήρες, μπαταρίες και μαγειρικά λάδια. Σε συνεργασία με την εταιρεία Revive ανακυκλώνουν τα λάδια τηγανίσματος σε ειδικές δεξαμενές ανακύκλωσης λαδιού και τα μετατρέπουν σε βιοκαύσιμα. Για κάθε λίτρο λαδιού που ανακυκλώνεται η Revive δωρίζει 0,03 € στη μη κερδοσκοπική οργάνωση WWF. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Revive καλώντας το 210 2116524 ή στέλνοντας μήνυμα στο info@revive.gr.
Ανακύκλωση άλλων αντικειμένων
Τα αυτοκίνητα παραδίδονται στα Κέντρα Εναλλακτικής Διαχείρησης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΥ). Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείστε με το Τμήμα Ανακύκλωσης του Δήμου Καλαμάτας (27213 60858) ή επισκεφτείτε τον ιστότοπο της ΕΔΟE.
Χρησιμοποιημένα ελαστικά είναι τα λάστιχα από κάθε είδους όχημα, όπως Ι.Χ., φορτηγά, μοτοποδήλατα, τρίκυκλα, ελαφρά τετράτροχα, καθώς και μηχανήματα έργων και γεωργικά, τα οποία μετατρέπονται σε απόβλητα όταν δεν χρησιμοποιούνται άλλο. Για τη Μεσσηνία υπεύθυνος για την ανακύκλωση είναι ο Γεώργιος Μάνδρος, τηλ 27310 89511.
Για τα Απόβλητα Λιπαντικών Ελαίων και για τις συσκευασίες τους, λειτουργούν στην Ελλάδα δύο συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης· η Ελληνική Τεχνολογία Περιβάλλοντος Α.Ε. (ΕΛ.ΤΕ.ΠΕ. Α.Ε.) και το Κέντρο Εναλλακτικής Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Α.Ε. (Κ.Ε.ΠΕ.Δ. Α.Ε.) αντιστοίχως. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.
Μπάζα– όπως τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων. Η αποκομιδή τους πραγματοποιείται στο Σταυροπήγιο κατόπιν συνεννόησης με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ). Τηλέφωνο 210-604-7497 ή 694-483-8686.